Jak uprawiać bazylię na balkonie?

Uprawianie bazylii w doniczkach na balkonie to nie tylko możliwe, ale i satysfakcjonujące doświadczenie dla miłośników świeżych ziół. Ta aromatyczna roślina nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także wzbogaca przestrzeń o intensywny zapach. Przeczytaj, aby dowiedzieć się, jak stworzyć własny mały włoski ogród na balkonie.

Odmiany bazylii – jaką wybrać?

Najbardziej popularna w Polsce jest bazylia pospolita, która ma dość duże zielone liście. W zależności od odmiany bazylia może się różnic kolorem i kształtem liści, kwiatów i zapachem. Liście bazylii mogą być niewielkie i powcinane jak np. odmiana Osmin Purple, malutkie i zielone (bazylia grecka) albo zielone i duże jak u bazylii sałatowej.

Dla warunków panujących na balkonie najlepiej sprawdzi się bazylia pospolita lub bazylia grecka. Obie te odmiany dobrze znoszą bezpośrednie nasłonecznienie i suszę, a także posiadają intensywny aromat. Są zwarte i krzaczaste, więc idealnie nadają się do uprawy w niewielkich donicach.

Siew bazylii w doniczce na balkonie

Wyhodować bazylię można całkowicie samodzielnie z nasion. Na balkonie najlepiej ją posiać w drugiej połowie maja, kiedy już temperatura na zewnątrz jest wyższa, ponieważ jest to ciepłolubna roślina. Można ją siać przez całe lato.

Nasiona bazylii umieszcza się dość płytko w podłożu około 0,5-1 cm. W większej doniczce można je umieszczać co kilka centymetrów. Jeśli posiejemy ją głębiej, siewki będzie trzeba przepikować. Oznacza to, że kiedy będą miały po 2-3 liście właściwe, należy wybrać najsilniejsze i przesadzić do pojedynczych doniczek.

Sadzenie bazylii w doniczce na balkonie

Bazylia nie lubi przesadzania, dlatego powinniśmy od razu sadzić ją w docelowych doniczkach. Najlepiej kupić gotowe sadzonki wiosną i posadzić je na stałe na balkonie, gdy minie ryzyko przymrozków. Sadząc bazylię, należy zachować odległość około 20 cm między poszczególnymi okazami. Rośliny umieszczamy w podłożu w głębokość taką, jak rosły w poprzednim pojemniku. Delikatnie ugniatamy ziemię wokół korzeni i podlewamy.

Wyrośnięte i już gotowe do jedzenia bazylie w doniczce można kupić przez cały rok w większości supermarketów. Również od nich można zacząć uprawę – to najprostszy sposób, choć rośliny nie zawsze są trwałe.

Pielęgnacja bazylii na balkonie

Jeśli chcemy, aby nasza bazylia pięknie rosła i obficie owocowała przez cały sezon, wymaga ona systematycznej pielęgnacji. Przede wszystkim bazylia uwielbia ciepło i słońce. Rośliny te nie lubią temperatur poniżej 12°C, w chłodzie wzrost zostaje mocno ograniczony, albo całkiem wstrzymany. Poza tym bazylia potrzebuje dużo światła i osłony.

Kolejną sprawą jest podlewanie, nie możemy dopuścić do przesuszenia podłoża. W upalne dni bazylia potrzebuje nawet codziennego podlewania. Wystarczy jednak umiarkowana ilość wody, bez zalewania ziemi. Z kolei deszczówka z powodzeniem zastąpi podlewanie w niektóre dni. Jeśli roślina ma dobrą ziemię, to praktycznie nie wymaga nawożenia. Jednak jeśli chcemy ją dodatkowo zasilić, używajmy naturalnych nawozów kompostowych, które dolewa się do wody podczas podlewania.

Przycinanie bazylii jest równie ważne, ponieważ roślina nie powinna zakwitnąć. Po kwitnieniu zioło traci mnóstwo aromatu i smaku. Z tego powodu wierzchołki pędów muszą być regularnie ścinane. Liście przeznacza się oczywiście do spożycia. Cięcie powoduje przy tym gęsty i zwarty rozrost krzaczka.

Jak zimować bazylię na balkonie?

Bazylia jest rośliną jednoroczną, więc posadzone na balkonie rośliny nie przetrwają zimy. Jednak, zamiast co roku kupować nowe sadzonki, możemy przezimować bazylię w domu i z powodzeniem posadzić je ponownie na wiosnę. Najprostszym sposobem jest przeniesienie doniczek z bazylią do mieszkania przed pierwszymi przymrozkami. Rośliny wymagają jasnego stanowiska i temperatury około 15-20°C. Podlewamy je umiarkowanie.

Zdrowotne właściwości bazylii

Bazylia działa uspokajająco, moczopędnie, przeciwskurczowo oraz poprawia trawienie, dlatego warto ją dodawać do sałatek i robić z niej napary do picia. Jadalne są również drobne kwiaty. Do gorących potraw dodajemy ją pod koniec gotowania, gdyż w wysokich temperaturach traci aromat.

Podsumowując, uprawa bazylii na balkonie to nie tylko sposób na dostarczenie świeżości swoim potrawom, ale również stworzenie aromatycznego zakątka w swoim domu. Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami, nie tylko będziesz mieć zawsze dostęp do świeżych liści bazylii, ale także wprowadzisz na swój balkon nutkę włoskiego uroku i smaku. Ciesz się smakiem śródziemnomorskiego ogrodu, nawet jeśli zaczyna się na niewielkim balkonie.